Naudi üht korraliku Saaremaa suve - suvita kut saarlane! Kõigil on muidugi enda Saaremaa suve retsept, aga alati on hea inspiratsiooni ja ideid koguda. Ent jagame lahkelt mõnda mõtet ja ideed, mida ette võtta. Meie kuus tegusat ning loomingulist Saaremaa kohalikku ettevõtjat jagavad oma traditsioone, mis teevad nende suvest õige Saaremaa suve.
Jaga kindlasti ka enda Saaremaa suve retsepti meitega kas Visit Saaremaa Facebookis või @visit_saaremaa.
Marju Müür
Koplimäe mahetalu perenaine
Minu jaoks teeb suvest tõelise Saaremaa suve hooajaline toit: alustuseks nõgesed ja rabarber, siis redised, salatid, kurgid, tomatid. Augusti alguses on väga oodatud esimene õunakook – selleks sobib just ühte sorti vana „Valge klaar“, mis on meil nii eriline, et sellist „Valget klaari“ ma mitte kusagil mujal saanud pole.
Mulle meeldib, et aastas on hooajad ja mul on alati, mida oodata. Ma ei küpseta vastlakukleid peale jõule, ma ootan selle õige päeva ära ja siis ma saan selle tunde, mida ma ootan sellelt asjalt.
Minu lapsepõlve üks lemmikumaid maitseid oli selline: paks viil Borodino leiba, seal peal paks viil otse kasvuhoonest võetud sooja „Härjasüda“ tomatit ja sinna juurde kuivatatud lestast lõigatud ribad.
Me ei peagi ju aasta läbi ühte ja sama asja sööma, sest siis see kaotab oma võlu. Ootadki seda terve aasta ja saad jälle esimese rabarberikoogi ja esimese õunakoogi. See väärib ootamist ja suvi on üks mu lemmikaastaaegasid.
Heidi Hanso
Pajuvärava talu perenaine
Viimased seitse suve olen olnud nagu orav rattas fookusega täita teiste inimeste suveootusi. See on muster, mida üritan murda, et ka enda suvedesse aega võtta. Soovin vahel lihtsalt vedeleda õues tugitoolis päikese käes, juua rabarberikisselli ja vaadata, kuidas linnud omi asju ajavad – täpselt nagu täna.
Suve alguses, 12. juunil on minu tütre Uma sünnipäev ja see on alati meie suve avapidu, kuhu tulevad ka minu enda sõbrad-tuttavad – kokku on meid õue peal enamasti poolsada. Kõik juba teavad, et selle suvetraditsiooni osa on alati veesõda – vahet pole, mis ilm parajasti on!
Ka pööraselt kiiretel suvedel olen alati jõudnud Koigi rappa ja minu jaoks on rabas ujumine suve täiesti lahutamatu osa. Olen nüüd avastanud ka mitmeid imelisi Saaremaa randu, kuhu ma polnudki varem sattunud.
Millest ei saa suvel üle ega ümber, on I Land Sound. Sel aastal on see samal ajal kui avatud talude päev, mis on samamoodi üks minu kindel suvine traditsioon, aga kindlasti saavad need kaks teineteist täiendada.
Liisi Kuivjõgi
Kadakakoja siirupiemand
Suve juurde käib jaanipäeva ootus. Just see aeg, kui kased juba lehte lähevad ja neist saab vihtasid teha. Jaanipäevaks hakkavad õitsema ööviiulid ja Saaremaa suve loovadki just lõhnad. Saunas käimine on meil kindel traditsioon ja õige saun on ikka värske kasevihaga – ja kui sa selle esimese tunde kätte saad, siis püüad seda terve suve hoida.
Jaanipäevaks on soov kõik korda teha ja meie küla alati valmistub jaanipäevaks. Küla jaanitulel peab kohal olema – see on meie ühine traditsioon. Kõik saavad kokku, kes vähegi tulla saavad: lapsed, sugulased ja sõbrad.
Milleta minu meelest kindlasti õiget suve pole, on mere ääres käimine ja ujumine. Perega sõidame Saaremaal ringi ja (taas)avastame uusi kohti. Lapsepõlve suvedest on hästi meeles, kuidas suviti oli nii tavaline käia paljajalu, nagu oleks kodust ilma jalanõudeta jalga lasknud. See loomulik tunne, kuidas paljaste jalgade all on kruusakivid, on nii hästi meeles.
Sulvi Munk
Saksa Talupoe perenaine
Juba viimased kümme aastat teeb minu jaoks suvest õige Saaremaa suve omatehtud jäätis, mis on nagu Saaremaa ise: kõik on kohalik ja looduslähedane. Vanaema juurest meenuvad ilusad suvised mälestused piimalüpsikust ja piima järel käimisest – seda saan praegu jälle teha, sest mul on naabertalus ju oma jäätiselehmad.
Minu suve juurde käivad ka jalgrattaga sõitmine, pere ja sõpradega matkamine ja telkimine. Isegi saarlasele on Saaremaal kogu aeg midagi uut, see on nagu lõputu maailm, mida avastada! Meie külalisi lummab avarus ja puutumatus ning võimalus minna mere äärde, metsa ja põllu peale.
Veel teevad suvest kõige õigema Saaremaa suve värsked aiasaadused. Mulle tundub, et see on mereline kliima, mis mõjutab, sest maasikad, tomatid ja kõik muu on siin kohe eriliselt head – neid võiks süüa lõputult ja kõike seda saab varuda ka suvistelt turupäevadelt.
Alo Väli
Pihtla Õlleköögi pruulmeister
Minu suvi algab juba märtsis, kui ostan kohalike kalameeste käest sada kilo särge ja need pööningule kuivama panen – see kohe peab nii olema! See maitse on seda väärt ja käib suve juurde. Ka suvine õlletegu algab samal ajal, kuna keskelt läbi kulub ühe keedu valmistamiseks kuu.
Suvel liigun palju looduses ja traditsiooniks on saanud, et käime augustis perega koos telkimas. Sellest on kujunenud natuke pikem tsivilisatsioonist väljasolek, näiteks eelmisel suvel telkisime kolm päeva Harilaiul.
Alustada tasub justnimelt oma kodusaarest ning selle külje all olevatest väikesaartest ja laidudest. Telkimise traditsiooni soovime kindlasti jätkata. Suviseid telkimisi mäletan ka oma lapsepõlvest ja tahan, et ka minu lapsed samamoodi looduses viibiksid. Enda lapsepõlvesuvedest meenubki, kuidas sai maal pilliroogude ja kadakate vahel mütatud.
Nüüd tekitab suve juures kahetsust ja igatsust vaid see, et suvi on väga töine, kuid tegelikult tahaks rohkem ise ringi liikuda. Saaremaa suvi on kena ja see on hea aeg ka kohalike väikeettevõtjate külastamiseks!
Mirge Arge
Saaremaa Loomaaia perenaine
Kõige armsamaks asjaks, mis peab kohe kindlasti ühes suves olema, on korralik maasikapeenar! Ja kui maasikad on valmis, siis tuleb teha maasikasonki piimaga ja seda soojal suvepäeval koos jäätisega süüa. Mäletan, et tegime seda magustoitu alati koos vanaemaga – minu jaoks on see juba väikesest saadik selline rituaal.
Olen mere ääres kasvanud ja suve tulekust saan aru, kui kuulen, kuidas kajakad mere ääres kisavad – siis on suvi minu jaoks kohal ja kohe on käes ka suvesoojus. Minu suvi on merega seotud ja Saaremaa suveõhtutel ei saa miski vastu ilusatele päikeseloojangutele ja õhtusele ujumisele soojas merevees.
Kui mõelda, millist oma suvetraditsiooni tahan anda edasi, siis selleks on just erinevate peenarde tegemine, et oleks alati midagi värsket võtta. See kõik on osa suveootusest, just see teadmine, et nüüd saame päris enda asja teha – see ongi minu meelest see kõige õigem suvi.
Kõik need ettevõtlikud inimesed ootavad endale külla ja osalevad kampaanias "Suvita kut saarlane!" Mine neile kindlasti külla.
Nende mõtted ja isiklikud traditsioonid, mis teevad suvest õige Saaremaa suve, kogus ja pani kirja Kristiina Maripuu 2023. aasta juunis ning see ilmus EHTNE ja Visit Saaremaa erilehes 8. juuni, 2023. Suvita kut saarlane!