Särjest suitsuangerjani – kust kohast saab Saaremaal kala?

„Ma armastan Sind nagu siiakala“ on Eesti filmiklassika kullafondi kuuluv tsitaat, mis lausutud pealinna suvitaja poolt Muhu taluperemehele. Saared ja kala käivad kokku nagu sukk ja saabas. Siiakala igapäevaselt leida on keeruline, aga ilma kalata Sa Saaremaal ei jää. Kala on saarlaste lauahõbe. Oma püütud meresaadused on saarlase toidulaua loomulik osa ning valmistusviise on mitmeid. Kala praetakse, marineeritakse, küpsetatakse, suitsutatakse, tehakse äkist ehk värsket kiirsoolakala ja kuivatatakse.

 

Kuskohast ja millist kala võiks otsida? See oleneb ennekõike hooajast.  Esimesed “kevadekuulutajad” on särjed. Need maitsevad köikse paremini kuivatatult, tumeda leiva ja külma õllega. Mai teises pooles jõuab Saaremaa vetesse tuulehaug. See roheliste luudega „vaese mehe angerjas“ maitseb ühtmoodi hästi nii praetult, kuivatatult kui marineeritult, kuid suitsutatult seda suisa PEAB proovima. Pärast jaanipäeva on ka lest juba päris popsis ehk priske. Kas suu hakkas vett jooksma? Siis sea sammud kala järgi.

Särg on Saaremaa vete "kevadekuulutaja"

Saaremaa kõige legendaarsem inimene, kelle juurde minna kala ostma, on Tihemetsa Tiina. Jah, Uuno Loobi laulust tuntud Tihemetsa Tiina elab tegelikult hoopis Nasval ja müüb saare maitsvamaid kalu. Lisaks kostitab ta Sind muheda saare oleku ja huumoriga. Tihemetsa talus on kalaroogasid pakutud enam kui 20 aastat. Alguse tegi kalasuitsutamisega Tiina ema. Tänaseks annavad oma panuse ka perepojad, kes kala merest välja toovad. Seega, kõik tehakse otsast lõpuni ise. Kalapüügist kuni suitsuahjust väljavõtmiseni. Kevadel, umbes aprillist, alustatakse suitsukalahooajaga. Esimeseks on kena pisike kala räimes, järgneb tuulehaug. Läbi suve on saada lesta, ahvenat ja kui meri on lahke, siis ka angerjat. Suitsutatakse suure sügiseni. Kas ja mis kala täpselt pakkuda on, tasub Tiina käest enne kohalesõitmist järgi uurida.

Tihemetsa Tiina suitsukalad on üle saare tuntud
Suitsulest on Saaremaa sümbol
Tihemetsa poisid püüavad kala

Suitsukala saab Nasval veel GoldFishi tehasest ja sellest suvest pani suitsuahjud küdema ka Panga pangal asuv välikohvik. Kohaliku kala leiab ka mõne Kuressaare söögikoha menüüst. Näiteks Roomassaare kohvikust ja Saaremaa Veskist. Saare ainuke kalarestoran asub Kuressaare lossipargis. Lisaks tavamenüüle ootab Sind Ku-Kuu restoranis päeva kalavalik. Vastavalt sellele, mis kala meri see hommik pakkunud on. Ku-Kuus võid olla kindel, et taldrikule jõuab ainult kõikse kõige värskem kraam. Kui on torm ja merele ei saa, siis nii ongi. Tuleb tellida midagi tavamenüüst, kus on alati olemas nii Pähkla külmsuitsuforell kui siiakala äkine.

Pähkla vähi- ja kalakasvatusest tuleb lisaks külmsuitsuforellile mitmeid teisi maitsvaid kalatooteid. Forelli saab osta nii värskelt, soolatult, külmsuitsutatult kui kuumsuitsutatult. Kõik valmistatud kohapealsetes tiikides allikavee kristallselges ja karges vees kasvanud kalast. Saaremaa allikavees, värske õhu ja päikesepaiste käes kasvanud vikerforelli saad ise välja püüda ka Pidula veskitiigist. Kohapealsed kokad valmistavad Sinu saagist kiiresti ka maitsva roa.

Sel laupäeval peaksid kõik kalasõbrad kindlasti minema Nasva kalurikülla, sest just seal toimub teist aastat lestakohvikutepäev. Kaksteist erinevat kodukohvikut pakuvad nii klassikalisi kalaroogi kui ka uusi ja üllatavaid maitseelamusi. Praetud või suitsutatud lest, kuivatatud särg, ahvena uhhaa ja haugi pikkpoiss on kohvikute menüüdes kindlalt esindatud. Lisaks kohalikule kalale leiad menüüdest ka sinimerekarpe ja tuunikala. Kõlab isuäratavalt, eksole?

Nasva lestakohvikutepäev 1
Nasva lestakohvikutepäev 2
Lestakohvikutepäeval pakutakse ka tuunikala
Lestakohvikutepäeval pakutakse ka muid mereande
Lestakohvikutepäeval saab ka delikatesse

Loe lisaks

Ei leidnud vastust? Võtke ühendust.