Mis asi on Falstaff Nordic Restaurant Guide?
Mis asi on Eesti Maitsed Täna?
Falstaff Nordic Restaurant Guide on Põhjamaade juhtiv teenäitaja toitlustuse maastikul. Rootsist 2005 aastal alguse saanud kvaliteedisüsteem on nüüdseks laienenud Taani, Norrasse, Soome, Islandile, Gröönimaale, Fääri saartele ja Eestisse.
Falstaff Nordic Restaurant Guide meeskond käib anonüümselt aasta jooksul sadades erinevates restoranides ja reastab need iga aasta lõpus vastavalt toidu kvaliteedile, teenindusele, innovaatilistele lähenemistele ja üldisele atmosfäärile pingeritta. Olenevalt saadud punktide arvust jaotatakse restoranid kategooriatesse. Parimate söögikohtade täieliku nimekirja leiab Falstaff'i veebilehelt. Saaremaa ja Muhu söögikohtasid leidub selles nimekirjas sel aastal kokku kaksteist.
Alexander restoran Pädaste mõisas
Alexander restoran Pädaste mõisas on tipp-restoranide seas olnud aastaid. Mitu aastat on uhkete Tallinna söögikohtade eest napsatud isegi esimene poodiumikoht. Igatahes on tegu restoraniga, kuhu tasub minna igal toidugurmaanil. Oskuslikult kasutatakse seal kombinatsiooni Muhu traditsioonilistest töövõtetest ja ülimoodsast tehnoloogiast.
P.S. Alexander restoran Pädaste mõisas teenis 2023 aastal välja ka Michelin Guide soovituse!
www.padaste.ee
Arensburg
Kolmesaja aasta vanuses majas asuv Arensburg Hotell Restoran ja lounge, veinikelder ja päikeseterrass mahutavad üheskoos rohkem külalisi kui butiikhotelli endasse ööbima mahub. Söögiga peibutamine toimub kahel moel. Eksootiliste roogadega eksperimenteeritakse nii julgelt, et hiinapärane kana mangoga keeratakse riisiga kokku jaapanipäraseks sushi-rulliks. Ja nutikalt tehakse ka kohalikke roogasid, kus Pähkla suitsuforelli kõrval on kreem Nasva sprotist. Restoranis käib koos kohalik veiniklubi. Kes lühikeselt joogikaardil isutavat veini ei leia, saab selle keldrist kindlasti kätte.
Bottengarn
Muhu saarel Koguva küla sadamas asuv Bottengarn pakub süüa siitsamast püütud kalast ning saarel kasvanud veiste ja lammaste lihast. Restorani operaatorid on siin vahetunud sageli ja koos nendega ka toidutegemise viisid. Kuid Bottengarni restoran oma söögilaudadega kalavõrguhunnikute vahel noodakuuris või õues hunnitute vaadetega sadamale ning merele, on aastast aastasse seesama Bottengarn, kuhu igal hooajal on huvitav tulla vaatama ja maitsma, mis seekord on teistmoodi.
Castello
Vist maailma vanim nõuanne hea restorani leidmiseks võõras kohas on: mine sööma sinna, kus juba palju kohalikke eest leiad. Kui seda nõuannet Saaremaa pealinnas Kuressaares kuulda võtta, siis tuleb seada sammud Castellosse. Restorani nimi pajatab päris selgelt, mis ees ootab. Itaaliapärased ciabatta’d ja bruchetta’d ning pastad ja pitsad kõrvuti Saaremaa veisemaksa, searibi, röstkartuli ja sibulamoosiga. Castello on kohaliku maitsemeele kindlus.
Grand Rose Spa restoran
Grand Rose Spa toitlustusjuhti ja sommeljeed on restorani koduks olev sopiline ja efektsete võlvkaartega kelder inspireerinud kokku panema muljetavaldavat joogikaarti. Peakokk pakub keldrirestos lihtsaid toitusid, mida valmistab peamiselt saarel kasvavatest toorainetest. Terve suitsuahven hapukurgi, võis praetud minikartulite ja tartarkastmega kannab nime Saarlase Eine.
www.grandrose.ee
Hafen
Hafen on valgusküllane ja rõõmsavärviline sadamaresto. Sadam on maailma näinud inimeste koht ja Hafen norimiseks põhjust ei anna. Siin osatakse ühtemoodi hästi valmistada nii kohalikku räime kui ka eksootilisi falafeleid. Hea kohalik kadakanaps Lahhentagge on andnud mõtte koguda kokku terve lauatäie neidsamu jooke mujalt maailmast. Siin peituvad maitsed, ilma milleta eestlane elada ei saa.
www.hafen.ee
Ku-Kuu
Arvestatava punktisumma on White Guide hindajatelt saanud ka Kuressaare lossipargis asuv kalarestoran Ku-Kuu. Vaieldamatult on Kuressaare Kuursaal just see koht, kuhu iga kalaroogasid armastav sööja peaks suvel minema. Restoranile annab kindlasti kaalu juurde peakokk Toomas Leedu, kes on ka ise kirglik kalamees. KuKuust leiab saare kõige värskema kala. Just täpselt need kalad, mis sama päeva hommikul kalameeste võrkudesse on jäänud.
www.kuressaarekuursaal.ee
Pilguse mõisa restoran
Pilguse mõis pakub oma külalistele täiuslikku maaidülli. Peamised road serveeritakse ehtsal maakombel suurtelt vaagnatelt kogu seltskonnale jagamiseks. Erinevaid toitusid ei ole palju, kuid toorained pärinevad siitsamast saarelt. Näiteks poolikult või tervena suitsutatud Pähkla forell, tervena suitsutatud maakana või nii pikalt küpsetatav sealiha, et selle peab tellima kolm päeva ette.
Prelude
Vinoteek Prelude on Kuressaare peatänava ääres paiknev hästihoitud saladus, kuhu isegi paljud saarlased sattunud ei ole. Aga asja on Preludesse enam kui küll. Nimele kohaselt leiab sealt suurepärase veinivaliku. Menüüs on angerjasupi ja metsseaprae kõrvalt näiteks ka austrid. See on üks väheseid, kui mitte ainuke koht Saaremaal, kus seda luksuslikku mereandi proovida saab.
www.prelude.ee
Saaremaa Veski
Teiste White Guide nimekirjas äramärkimist leidnud Saaremaa söögikohtade seas on Saaremaa Veski kõige pikema traditsiooniga. Aegade jooksul erinevaid roogasid pakkunud tuulikust on täna saanud Kuressaare ainuke Eesti rahvusköögile keskendunud söögikoht. Menüüst leiab nii Veski legendaarsed juustupallid aastast 1974 kui ka metsseasisefilee kadakamarjakastega. Aias valmib suvel suitsukala, mille kõrvale mekib hää kohalik õlu.
www.saaremaaveski.ee
Särg
Särg on suure terrassiga väike resto otse Nasva jõe kaldal, jõega samanimelises külas. Veidi maad eemal suubub jõgi merre ning emmast-kummast pärit kala on see, millest restos peamiselt süüa tehakse. Et meri on siinkandis kitsi ja pakub sagedasti vaid räime, siis on sellest kalast road enamasti ka söögikaardil olemas. Söögid kohalikust kalast on valmistatud saare traditsioone austades ja heade oskustega. Kuid ka eksootilised maitsed ei ole siin tundmatud. Kookosepiimane kalasupp on saanud juba tuntuks üle kogu saare.
Viirelaid
Kui lähete Viirelaiule sööma, siis on teie päralt mitte ainult restoran, vaid kogu väike laid. Ei teagi, et keegi veel kusagil niisugust võimalust pakuks. Seadke ennast sisse saarerahva poolt pakutavasse infovoogu, siis olete kõige paremini kursis, kes ja millal siin süüa pakub. Tase on kõrgeks kruvitud. Eesti juhtivad kokad käivad siin riburadamisi. Võite saareomanikuga koostöös valida välja sobiva koka ja rentida kogu saare ainult oma seltskonnale.
Täispika ülevaate Saaremaa parimatest söögikohtadest leiad Eesti Maitsed Täna veebilehelt.