Maitseelamused

Saarte söögikohad pakuvad rikkalikke maitseelamusi, kus kohalikud toorained kohtuvad traditsioonide ja tänapäevaste maitsetega. Olgu sinu eelistuseks gurmeerestoran või kena kodune talutoit, meite juurest leiad köike.

Mönusa elu ja hea puhkuse juurde kuuluvad tingimata ka head maitsed. Saare toit on kohalik, puhas ja autentne põhjamaa toit. Mingit lurri Saaremaal ei tehta ega pakutagi. Mets ja meri mängivad olulist rolli saarlase toidulaual.

Eelistame poes ja soovitame sinulgi valida eelkõige tooteid, mida kaunistab EHTNE märgis. Ikka selleks, et suhu jõuaksid kõige kvaliteetsemad maitsed ja meite metsade parimad annid. Mitmete kohvikute-restoranide toiduained tulevad kohalikest taludest, tihtipeale on menüüs märgitud ka talu nimi, kust tooraine pärit. Kirgas mereõhk on täitnud saarlased huvitavate kulinaarsete ideedega, lase neil ennast üllatada! 

Visit Saaremaa soovitab

Kõik söögikohad

Green Key
Green KeyWhite Guide Nordic

Klassikalised saare maitsed

Saaremaa on läbi aegade olnud tuntud oma suitsukala, koduõlle ja tumeda leiva poolest. Kõiki neid hõrgutisi saab siin nautida tänapäevalgi. Kala on saarlase lauahõbe – uhkuseks igale perele ja väärt oi kui palju. Ja seda kõike hindavad ka meie kohalikud restoranid. Saare suitsevatest ahjudest tuleb suve jooksul välja tuhandeid räimesid, tuulehauge ja lestasid. Eriti heal päeval võib juhtuda sekka isegi mõni suitsuangerjas. Meie mesimagus koduõlu on taluhoovidele lisaks leidnud viimastel aegadel tee ka peenemate Saaremaa restoranide menüüdesse. Kohalikus koduõlles olla imeline vägi. Samuti on au sees enda küpsetatud koduleib, mis on iga taluperenaise uhkuseks.

Eesti toidupiirkond 2024

Saaremaa, Muhu ja Ruhnu saavad sel aastal uhkusega kuulutada, et just meie saared on valitud Eesti toidupiirkonnaks. See märkimisväärne tunnustus rõhutab saarelist rikkalikku toidukultuuri ja pühendumust kohalikele toidutraditsioonidele. Eraldatus on saarerahvast õpetanud toime tulema käepärasega, kuid seejuures harjutanud kõiges olema nutikas ja leidlik. See on oskus kasutada kõike, mida loodus pakub, ja elada nii, et jagub ka homseks. Saartel põhineva toidupiirkonna puhul ongi seetõttu fookuses kestlikkus. Saaremaa, Muhu, Ruhnu põhine toidupiirkond pakub kahtlusteta Eesti kõige merelisemaid ja saarelisemaid maitseid, avades kodumaise toidu propageerimisel ja tutvustamisel uue põneva vaatenurga.

Tunnustusega pärjatud Saaremaa restoranid

Ilmekas tõestus sellele, et saarlased ei ela tänapäeval teps mitte ainult tuhlist ja notist, on „Falstaff Nordic Restaurant Guide“ kvaliteedimärgis. See prestiižne tunnustus näitab, et Saaremaal ja Muhumaal on arenenud rikkalik ja mitmekesine toidukultuur, mis suudab konkureerida ka rahvusvahelisel tasemel. Käesoleval aastal pälvis kaksteist Saaremaal ja Muhumaal tegutsevat restorani Falstaff Nordic Restaurant Guide tunnustuse, mis on märkimisväärne saavutus ning kinnitab nende restoranide kõrget kvaliteeti ja pühendumust. Need restoranid pakuvad erilist kulinaarset kogemust, kasutades tihti kohalikke ja värskeid koostisosi, mis peegeldavad piirkonna unikaalset maitset ja traditsioone. Nende restoranide menüüd on inspireeritud nii kohalikest kui ka rahvusvahelistest köökidest, pakkudes külastajatele maitseelamusi, mis on meeldejäävad ja eristuvad. Tunnustuse saanud restoranidest saad lähemalt lugeda SIIT.

Nii linnas kui maal

Saaremaa restoranid on suuresti koondunud Kuressaarde. Siin on kohvikuid ja restorane kõige rohkem, pakkudes külastajatele laia valikut erinevaid maitseelamusi. Linna rikkalik restoranivalik hõlmab nii hubaseid kohvikuid, kus saab nautida maitsvaid saiakesi ja kohvi, kui ka kõrgema klassi restorane, mis pakuvad elegantseid õhtusööke. Nälga ei jää ka väljaspool saare pealinna ja eriti kirevaks muutub olukord suvekuudel, kui üle terve saare avatakse mitmeid põnevaid suvekohvikuid. Sel ajal võib leida pea igast nurgast väikseid romantilisi kodukohvikuid, kus pererahvas ise valmistab ja serveerib koduseid hõrgutisi. Need kodukohvikud pakuvad tihti unustamatuid maitseelamusi ja sooja külalislahkust, mis on saarlastele omane. Saaremaa suvine toidukultuur on rikkalik ja mitmekesine, pakkudes igale külastajale meeldejäävaid ja nauditavaid elamusi.

Saaremaa EHTNE

Saarlane eelistab ikka oma kohalikku toodangut ning Saaremaa naturaalsed tooted koguvad üha suuremat tuntust ka väljaspool saart. Lisaks köögiviljadele, kalale ja lambalihale on paljudesse köökidesse ja poelettidele järjest enam jõudnud erinevaid maitsvaid moose, hoidiseid, kastmeid, mis kõik valmistatud meie saartel. Kaubanduses leiab need hõrgutised üles pisikese kleebise ja kirja “Saaremaa EHTNE“ järgi. Parimad toidukohad kasutavad toitude valmistamisel just selle märgisega tooteid ja toetavad seeläbi kohalikku elu.

Vaata lisaks

Kas teadsid?

Ainuke MICHELIN’i poolt tunnustatud restoran Eesti saartel on Restoran Alexander Pädaste Mõisas, kus muuhulgas asub ka Eesti ainuke Tallinnast väljas olev 5 tärni hotell.

Kena, et jõudsid meite uuele veebilehele! Kui midagi ei toimi, palun anna teada: info@visitsaaremaa.ee

Visit Saaremaa logo