Kevadel võetakse kasemahla

Kas oled kunagi kasemahla joonud? Varakevadel kaselt mahla võtmise traditsioon on Eestis pikk. Vanarahvas uskus, et värske kasemahla joomine annab inimesele jõudu ja lapsed muudab see tugevaks.

 

Vanu traditsioone taaselustada on tore. Võib-olla plaanid ise see aasta kasemahla koguma minna? Kuid, kui endal isiklikku kaske pole, siis janu aitavad kustutada Ösel Birch’i kasemahlast joogid, mida toodetakse Saaremaal. Anne-Liis Theisen Ösel Birchist rääkis traditsioonidest ja kasemahla võtmisest. Kuidas siis täpsemalt kasemahla võetakse? Loe ja saa teada!

Kasetila

Kasemahl hakkab tavapäraselt jooksma aprillikuus

Märgatav on erinevus näiteks Lõuna-Eesti ja Saaremaa vahel – tavapäraselt hakkab Saaremaal kasemahl jooksma 1-2 nädalase hilinemisega, kuna saart ümbritsev meri hoiab ilma veidi kauem jahedana.

 

Kasemahl hakkab jooksma siis, kui ööpäeva keskmine temperatuur on 4 ℃. Selleks, et teada saada, kas on kasemahla aeg, murra puu küljest oksake. Kui oksa murdekohale tekib tilk, siis ongi kasevete aeg! Kasemahl jookseb tavapäraselt 2-3 nädalat, mida jahedam kevad seda kauem mahl jookseb. Mahl on seda magusam, mida kõrgemal kohal kasvavad kased ja mida külmem oli talv.

Kasemahl jookseb

Mis on kasetila?

Kasemahla võtmiseks kasutas meie vanaema alati vanaisa poolt tehtud kasetila. Selle, kuni 2cm läbimõõduga tila jaoks on vaja puurida puu sisse sama suur auk; tänapäeval seda aga suurte korjete puhul ei tehta. Praegusel ajal võib leida ka kasemahla võtmise komplekte, mille tila või nö „kraani“ läbimõõt on tunduvalt väiksem, veidi alla sentimeetri - see on puule ka palju sõbralikum. See väike auk kasvab ka ise seest poolt aasta jooksul kinni ning ei kahjusta puud.

 

Kui aga siiski leiad vanaema või vanaisa juurest veel traditsioonilise suurema läbimõõduga kasetila, siis tuleb pärast mahla võtmist puuritud auk kindlasti kinni panna, et vältida bakterite sattumist puu sisse. Augu sulgemiseks võid kasutada puupunni või vaha.

Kasetilad
Kasetilad // Foto: Ösel Birch

Kui kogud mahla omatarbeks

Kõige puusõbralikum viis on mahla koguda oksa küljest. Nagu algul mainitud, saab just oksa murdes aru, millal kasemahl jookseb. Kinnita korjepudel (kaalu poolest on siin mõistlik valida plastikpudel) oksa külge, lükates murtud oksa pudeli sisse. Sedaviisi tuleb kasemahl kindlasti aeglasemalt, kuid mõne tunni vältel peaks pudel siiski täis saama.

 

Nagu juba eespool mainitud, siis saab kasemahla osta ka poest. Seda nii täiesti puhtana, hapendatud kujul kui ka erinevate maitsenüassidega. Ösel Birch’i kohta saad rohkem lugeda SIIT.

 

Kas plaanid sel aastal ka ise kasemahla võtta? Anna meile teada!

Kasemahlast limonaad
Fotod: Ösel Birch

Ei leidnud vastust? Võtke ühendust