Kuhu minna Saaremaal ooperipäevade ajal?

Südasuvi on käes ja see tähendab, et taaskord on Kuressaare lossihoovi kerkinud ooperitelk, linnas on õhkkond veidi pidulikum ja terve nädala saab ooperit nautima minna. Kui etenduseni on veel aega, siis kuhu minna ja mida teha? Siin on su ees väikene OOPERatiivinfo. Tutvu, avasta ja naudi!

Näitus "Silmast silma keskaegse saarlasega" Kuressaare lossis

Kui palju on sinus saarlast? Nüüd saad teada, kui Kuressaare kindlusesse uut näitust vaatama lähed. 13.-14. sajandi saarlastest on seni olnud vähe teada. Millised nad välja nägid ja mida teha oskasid? Kes valitsesid Saaremaal? Kuidas nägid välja saare emanda pidurõivad? Kas mehed kandsid pükse või mitte?

Uued leiud ja uurimismeetodid toovad mineviku inimese meile järjest lähemale. Näitus põhineb vana DNA ja isotoopide analüüsidel, koljude ja luustike põhjal tehtud rekonstruktsioonidel ja arhiiviallikatel. Kuressaare lossis on avastamist palju. 

Baumanni galerii

Kuressaare ühe peatänava, Lossi tänava ääres avab ooperipäevade ajal traditsiooniliselt uksed Baumanni galerii, kus on näha teoseid nii Eesti kunstnikelt kui ka kaugemalt. Lisaks sellele, et saab vaadata head kunsti, on kõigil võimalus eksponeeritud teoseid kohapeal endale soetada. Kohal on ka galerii omanik Aleksander Baumann ise, kes oskab rääkida põnevaid lugusid, kuidas üks või teine teos on temani jõudnud või mis on lugu antud tööde taga. Esindatud kunstnikke on palju, teiste seal näiteks Valdur Ohakas, Raul Meel, Leonhard Lapin, Tõnis Vint jne. Kui näed, et galerii uks on avatud, siis astu sisse! Ja kui soovid külastada kunstisalongi mõnel muul ajal, siis ukse peal on olemas kontakt, kellele helistada, et teostega tutvuda.

Näitus „HOMME. TÄNA. EILE. Maalid.“ Kuressaares Raegaleriis

"Mis paneb maali rääkima? Kuidas laseb see mateeria end meile asja ära seletada? Kuidas on tal suhted seletustega või siis keelega, millel on ühiskonnas palju suurem tähelepanu osakaal? Et sellest aru saada, tuleb kivinenud vundamendid lahti kraapida, mis aitab lagedale tulnud pildi mõiste kompleksuse paremal mõistmisel: pildi võimust ja võimalustest, tema teenetest illusooni ees, igapäevaelu tõetruu kujutamise ja reaalsuse erinevusest,“ arutleb Kuressaarest pärit üleilmse haardega kunstnik Ivar Kaasik oma näitust tutvustades.

Niisis, mine nüüd Raegaleriisse – ja ära unusta avastada ka meite teisi näitusi.

Artrovert pop-up galerii

Artrovert galerii kolib ooperipäevade ajaks Kuressaarde ja viiel päeval on Kuressaare lossihoovis, Vahtkonnamajas väljas Eesti kaasaegse kunsti paremikku kuuluvad autorid ja nende teosed.

Galerii on avatud 25.–29.juulil 2023 kell 13.00 kuni õhtuse etenduseni. Muudel aegadel kokkuleppel – 507 6807 (Siim). Liitu sündmusega Facebookis ja oled kursis.

Toiduelamused

Meile meeldib värske vaatenurk ja seda eriti siis, kui asi puudutab värsket toitu. Saarlaste köhutäide on kohalik ja sooja südamega tehtud. Siin sulle vihjeid: White Guide, Põhjamaade juhtiv teenäitaja toitlustuse maastikul tunnustas sel aastal 12 restorani Saaremaal ja Muhus. Rootsist 2005. aastal alguse saanud kvaliteedisüsteem on nüüdseks laienenud Taani, Norrasse, Soome, Islandile, Gröönimaale, Fääri saartele ja Eestisse. Paljudes restoranides kasutatakse kohalike talunike toorainet ja kala: mis hommikul püütud, on lõunaks juba laual. Kalarestoranina on tuntud Kuressaare Kuursaali restoran KuKuu, mis on ooperipäevade ajal ka öörestoran ehk et on avatud tavapärasest kauem - kella üheni öösel. Nii et ka pärast ooperietendust saad minna õhtusööki nautima.

 

Kui otsid aga suitsukala, siis sõida Nasvale, sest 29. juulil toimub Nasval traditsiooniline lestakohvikute päev. Kui oled juba mööda Saaremaad ringi sõitmas, siis tasub põigata veel mõnusatesse suvekohvikutesse. Valjala kandi rahvas kutsub sind 29. juulil kodukohvikute päevale ja Muhumaal ollakse kodukohvikute lainel suisa kogu nädalavahetuse. Kui aga hing himustab kohalikku tomatit või tahaksid ise värsket lesta praadida, uuri lähemalt meie moodsa aja turuplatsi Facebookis.

Elamused merel

Kaljas Hoppet on ainus eestiaegne säilinud ja siiani seilav purjelaev, mis resideerub Kuressaares Raiekivi sääre ääres, kui ta just väljasõidul ei ole. Hoppetiga saad merele minna kaaslasega, perega, sõpradega – ja kas või kogu reatäie inimestega, kellega ooperietendust vaatama oled minemas. Kaljas Hoppeti kohta leiad rohkem infot siit. Merele viib sind ka Sophia, mõnus jahtlaev kümnesele seltskonnale.

Hoppet on Eesti vanim purjelaev, mis viib Kuresaarest Abrukale.
Foto: Valmar Voolaid

Kodumaine disain ja pop-up poed

Ooperipäevade ajal muutub Kuressaare Eesti moeloojate mekaks! Kui Sul ei ole miskit selga panna, siis ei ole vaja muret tunda. Selleks on mitmed moeloojad toonud ooperipäevade ajaks oma pop-up poed Kuressaarde. 26.-29. juuli on Lilli Jahilo kleidipood aasressil Tolli 3, mis on Kuressaare lossipargi vahetus lähedudes. 27.-30. juuli on M.O.M ehk Moeloojad On Majas Georg Ots Spas. Osta saab Iris Janvieri ja Tiina Talumehe loomingut. Arensburgist #Lovethis pop-up'ist leiad 25.-26. juulil Katrin Kruusi, Eve Hansoni ja New Vintage by Krissi loomingut. Kuressaare kunstistuudiosse saabub 27. juulil taas saarlastele juba hea tuttav Piret Kuresaar. Naised on saladuskatte öelnud, et müüki tulevad ka täiesti uued tooted. Valikut on palju ja kellaajad varieeruvad, vaata ürituste linkidest lähemalt, kes millal avatud on.

 

Kuid Kuressaare kesklinnas on aastaringselt avatud Pallopsoni disainipood! Seal leiad endale nii ehteid tualettide juurde, mõne Eesti disaineri käekoti või hoopis kleidi. Valikut on!

Nippe eriti kenaks olemiseks

Ole saarel esimest või kümnendat korda, tasub heita pilk uutele kenadele kohtadele. Oma parima seenemetsa jätab saarlane küll enesele, aga see-eest jagame sinuga paari nippi, mida meilt ikka küsitakse. Saaremaa on täis kauneid liivarandasid: pikki kulgemisi saad teha Mändjalas, maalilised vaated ootavad läänerannikul ja meie lemmikud salakohad leiad põhjarannikult Tuhkana kandist. Inspiratsiooni armastusavaldusteks ja abieluettepanekuteks: tee väljasõit Sõrve tippu või Harilaiule. Kuressaares sea sammud Tuule tänavale ja sealt edasi linnuvaatlustorni juurde. Hea õnne korral näed seal õhtuti hunnitu vaate taustal näiteks rebaseperet mängimas.

Etendustele on veel pileteid saadaval, neid vaata Piletimaailmast.
Järgmise aasta Saaremaa ooperipäevade pileteid saab osta lossihoovist piletimüügi telgist.

 

Kui Sa veel ei ole Saaremaale tulnud, siis autoga tulles saab praamipileti broneerida siin.
Pealinnast saab poole tunni ja 26€ eest Kuressaarde tulla lennukiga. Piletid saad osta siin.

 

Soovime sulle kenasid elamusi - ja ära unusta oma lugusid ka meitega jagada, kasutades Instagramis ja Facebookis teemaviidet #visitsaaremaa.

Viimati muudetud: 24. juuli 2023

Loe lisaks

Ei leidnud vastust? Võtke ühendust.